Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Το Λαζοχώρι



 Το Λαζοχώρι είναι ένας μικρός ποντιακός οικισμός με 60 περίπου οικογένειες. Απέχει από τη Βέροια τέσσερα χιλιόμετρα.

Οι κάτοικοι του προέρχονται από τα μαρτυρικά χωριά Κοφτεπέ, Γάτιπλη του Απές του Πόντου και από το Μέτσιλη και το Ποσίκ του Καρς.

Ξεριζωμένοι από τις προγονικές τους εστίες με τη ψυχή στο στόμα και έπειτα από πολλές περιπλανήσεις και περιπέτειες εγκατα­στάθηκαν προσωρινά σε διάφορα μέρη της ελεύθερης Ελλάδας.

Οι περισσότερες οικογένειες εγκαταστάθηκαν σε χωριά του Σι­δηροκάστρου, στον Προμηθέα Βέροιας, στον Κοπανό Νάουσας και αλλού.

Οι οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στα χωριά του Σιδηροκά­στρου, ύστερα από παραμονή 3-4 μηνών πήραν απόφαση να αναζη­τήσουν νέο τόπο πιο κατάλληλο και πιο ήσυχο. Έστειλαν μια επι­τροπή από τους Κεχαΐδη Γεώργιο και Αναστάσιο Αναστασίου, για να γυρίσουν διάφορες περιοχές και να διαλέξουν την καλύτερη. Μετά από δέκα μέρες η επιτροπή κατέληξε στη Βέροια, όπου διάλεξε σαν τις πιο καλύτερες τη Μούσταλη και το Ταραμώνι (Ταχαροχώρι). Έτσι, οι οικογένειες των Καρυδάντων εγκαταστάθηκαν στη Μούσταλη και των Τσιπουράντων στο Ταραμώνι. 

Οι αχερώνες, οι σταύλοι, οι αποθή­κες, τα υπόστεγα και οι σκηνές αποτέλεσαν τις νέες κατοικίες των ξεριζωμένων Ποντίων. Και στα δυο αυτά χωριά δεν μπόρεσαν να ριζώσουν. Θέλησαν να αποχτήσουν δική τους γη, δικό τους χωριό. Δυο τοποθεσίες προσφέρονταν για να εγκατασταθούν μόνιμα. Η μια ήταν η περιοχή του σημερινού Εργοχωρίου (Βέροιας) και η άλλη η τωρινή θέση του Συνοικισμού, που τότε ονομαζόταν «Μεράς» και ήταν ένας απέραντος βοσκότοπος στο μεγαλύτερο του μέρος.

Λένε πως η έκταση του Μερά, ανήκε πρώτα σε κάποια τουρκάλα (χανούμισσα), η οποία τη δώρησε στους κατοίκους της Βέροιας, για να βοσκήσουν να ζώα τους. Οι δυο αυτές τοποθεσίες είχαν γίνει αφορμή διένεξης μεταξύ των οικογενειών, που χωρίστηκαν σε δυο μερίδες. Η μια θεωρούσε καλύτερη τοποθεσία για την ίδρυση του συνοικισμού τη θέση του Εργοχωρίου, ενώ η άλλη προτιμούσε την τοποθεσία του Μερά.

Τελικά επικράτησε η άποψη των Καρυδάντων. Το Μάη του 1914 στήθηκε η πρώτη καλύβα των Καρυδάντων, που αποτέλεσε την απαρχή της ίδρυσης του Συνοικισμού. Η μια μετά την άλλη έφθαναν οι διάφορες οικογένειες από το Μούσταλη, Ταραμώνι και Προμηθέα, για να ολοκληρώσουν τη μορφή του Συνοικισμού, που στήθηκε μέσα στα χρόνια 1914- 1924.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου